HöstLamm med sky smaksatt med citron, timan och vitlök.

En riktig festmåltid eller familjÄr söndagsmiddag där skyn är i centrum!
Variera efter den styckdetalj du har hemma, exempelvis lammytterfilé, lammstek, kotlett eller rostbiff. 

Servera med potatisgratäng, mandelpotatispuré eller jordärtskockspuré och tex sparris eller enkel sallad


Ingredienser (4 personer)

  • Minst 500 gram lammkött (exempelvis kotletter, lammytterfilé, lammstek eller rostbiff)

  • Salt och peppar efter smak

  • timjan


Gör så här:

  1. Salta och peppra lammköttet

  2. Bryn köttet hastigt i en het stekpanna.

  3. Har du valt , ytterfile,stek eller rostbiff kan du låta den gå klart i ugnen. 

Tips. Mät innertemperaturen i köttet för att få den tillagning som du vill ha (rare, medium-rare eller welldone). 58-60 c för ljust rosa färg

Ingredienser cITRON & TIMJANSKY 

  • 1 st schalottenlök , finhackad

  • 4 st vitlöksklyftor, finhackad

  • 3 msk färsk timjan, grovhackad med stjälkar och allt

  • 1 msk tomatpuré

  • Rivet skal från 1 citron

  • Saften från 1/2 citron

  • 6 dl kalvfond

  • 1 tsk socker

  • salt, vit och svartpeppar efter smak

  • 2 msk smör

  • 1 msk maizena + 1 msk vatten

Gör så här:

  1. Smörfräs schalottenlök och vitlök så att de blir glansiga i en kastrull. (OBS! de skall inte ta färg).

  2. Blanda ner citronskal, två msk timjan och fräs med övriga ingredienser en liten stund.

  3. Dra kastullen åt sidan och blanda ner tomatpurén

  4. Häll på citronsaft, kalvfond, låt koka ner till halva mängden återstår och vispa ner maizena blandningen.

  5.  Blanda ner socker och smaka av med salt och peppar

  6.  Sila av såsen i en annan kastrull och blanka av skyn genom att röra ner smöret.