Långkokt Lammlägg med Jordärtskockspuré

En kulinarisk höjdare och riktigt hjälte i det rustika och lantliga köket!  

Tillaga på spisen eller i ugn under lång tid på låg värme tills köttet släpper från benen. Lammläggen har en djup fin smak och blir fantastiskt lena och möra i konsistensen vid långsam tillagning. Den djupa och fina smaken lyfts fram med lite hjälp av vin och goda kryddor.  

Ingredienser LammlägG

Räkna med ett lammlägg per person

  • Rapsolja till stekning

  • 1 kg lammlägg

  • Rökt sidfläsk, ca 200 g

  • 2 röda paprikor

  • 3 gula lökar

  • 3 tomater

  • 2 morötter

  • 5 klyftor vitlök

  • Tomatpuré

  • 75 cl rött vin (Cabernet sauvigon)

  • 1 Kycklingbuljongtärning

  • 1 Köttbuljongtärning

  • Rosmarin, timjan, oregano, persilja

  • Malen spiskummin

  • 3 lagerblad

  • Vitpeppar

  •  Svartpeppar

  • Persilja

  • En nypa socker

  • Chili som smakförhöjare, gärna anchochilli

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta. Salta och peppra lammläggen och bryn tills de får lite färg.

  2. Lägg de brynta lammläggen åt sidan.

  3. Bryn sidfläsket och lägg det åt sidan.

  4. Hacka vitlök, lök och skär morötter och paprika i stora bitar.

  5. Stek den gula löken i samma gryta, tills den börjar bli genomskinlig (3-4 minuter).

  6. Tillsätt vitlök, morötter, tomat och paprika och lägg ner i grytan tillsammans med tomatpuré. Krydda efter smak med spiskummin, rosmarin, lagerblad,resten av kryddorna samt chili. 

  7. Lägg i  kycklingbuljong och köttbuljong. Rör om och häll i en flaska rödvin. Lägg  i lammlägg och fläsk uppe på grönsaksröran tills det börjar koka. Smaka av med salt och peppar

  8. Lägg på lock och ställ in den ugnen eller låt gå på spisen i  upp till 3 timmar. Grytan är klar när köttet faller av från benen. 

Servera med jordärtskockspuré och eventuellt en enkel sallad. Strössla eventuell med lite mynta eller timjan 

Ingredienser Jordärtskockspuré

  • 400 g jordärtskocka

  • 200 g möjlig potatis (kan uteslutas och ersättas med jordärtskocka)

  • 50 g smör

  • 1-2 dl vispgrädde

  • salt

  • peppar (gärna vitpeppar)

Gör så här:

Skala jordärtskocka och potatis och koka mjuka i saltat vatten.

Häll av och tillsätt smör och vispgrädde, mosa och vispa till en puré. Krydda med citronskal, salt och peppar.