Får i vindskyddLammenLammFår i stallet
årsnäs norgård

fåren & lammen

Våra får är korsningar mellan Texel-, Gotland- och Finullsfår. De lever ett lugnt och harmoniskt liv utan stress och kraftfoder. Fåren och lammen bidrar till landskapsvård, utan dem skulle ängsmarkerna och hagarna snabbt växa igen, dessutom binder de kol till marken och bidrar till att minska växthuseffekten. De är miljövänner helt enkelt och du kan äta köttet med gott samvete! Djuren ger liv på gården och är till glädje för både barn och vuxna, särskilt på våren när lamningen drar igång. På hösten tar vi utvalda lamm till ett litet slakteri i närheten, vi hämtar köttet när det är veterinärbesiktigat, hängmörat och styckat.

Svenskt Höstlamm

På hösten är det svenska lammet som bäst!

På hösten är det högsäsong för det färska, svenska lammköttet. Traditionellt lammar tackorna på våren och lammen slaktas på hösten efter avslutad betessäsong. Då har fåren och lammen betat gräs och örter i hagen hela sommaren, vilket ger en härlig smak på köttet

Mindre än 30 % av lammköttet vi äter i Sverige är svenskt. Det mesta av lammköttet importeras från Nya Zeeland och Irland. Där uppfödningen av lamm är mer omfattande och kraven på djurskydd mycket lägre.

Tips! Vill du ha svenskt lamm till påsk? Frys in det på hösten när det svenska lammköttet i säsong! Att ta hjälp av frysen är både svinnsmart och gör att du kan njuta av svenskt lamm året runt.